Земельні торги в Одеській області на електронному майданчику УУБ

З 01 липня 2021 р. стати учасником земельного аукціону в Одеській області зможе кожен українець. Нарешті питання продажу землі сільськогосподарського призначення буде знято, а політичні спекуляції з цього приводу втратять актуальність.

Земельні торги в Одеській області в електронній системі Prozorro.Sale

Рік тому Президент В. Зеленський поставив крапку у довготривалій дискусії щодо скасування мораторію, підписавши закон «Про обіг земель сільгосппризначення». Через дражливість теми та недопрацювання законодавчої бази, впровадження земельних торгів відклали на цілий рік.

За цей час уряд підготував низку важливих законопроектів. Зокрема, брати участь у земельному аукціоні в Одеській області поки що можуть тільки фізичні особи-громадяни України. І лише в обсязі до 100 гектарів. З 01 січня 2024 р. до участі в торгах допускатимуть юридичних осіб, якщо вони належать українцям. Питання продажу аграрних угідь іноземцям поки що лишається відкритим. Влада вважає, що його доцільність має вирішувати український народ на загальному референдумі.

Міжнародні експерти оцінюють безперешкодну реалізацію ділянок землі сільгосппризначення, сумарна площа яких сягає 41,5 млн. га, як значний прорив. За перші п’ять років після проведення реформи ВВП країни має зрости на 1,5%. На їх думку, ухвалені закони забезпечать Україні економічну стабільність та процвітання.

За останній рік, готуючись до запуску земельних торгів в Одеській області та інших регіонах, уряд зробив вагомий внесок у підготовку необхідного правового поля. Лише у травні було ухвалено два важливих законопроекти. Перший дозволив продаж сільськогосподарських угідь, що перебувають у комунальній та державній власності. Таких в Україні більше 10 млн. га. Разом із законом про земельну децентралізацію це допоможе отримувати додатковий прибуток для розвитку місцевих територіальних громад.

Взяти участь у земельному аукціоні в Одеській області та інших регіонах на майданчику sale.uub.com.ua

18 травня 2021 р. Президент підписав законопроект, що вважається ключовим для проведення усієї земельної реформи. Він докорінно змінить підхід до процесу реалізації чи здачі в оренду приватних, державних та комунальних ділянок с/г землі. Використання електронного модуля Прозорро.Продажі для проведення земельних торгів в Одеській та інших областях зробить процес по-справжньому прозорим, конкурентним та незаангажованим по відношенню до окремих учасників.

Створений чотири роки тому сучасний ІТ-стартап яскраво заявив усьому світу: «Україна здатна долати корупцію на найвищих рівнях». Більше ніякого дерибану, відкатів чи роздачі найбільш ласих шматків державного майна «своїм» людям. На майданчиках Prozorro.Sale кожен земельний аукціон в Одеській чи іншій області проходитиме під пильним громадським контролем.

На сьогоднішній день прозорі електронні торги принесли бюджету країни 39 млрд. грн. З них більше 2 млрд. грн. сплатили учасники, зареєстровані на майданчику Української універсальної біржі. Вчасно дізнатися про нові земельні торги в Одеській області або будь-якому іншому регіоні України ви можете за допомогою щоденної E-mail-розсилки, зручних ботів по землі у Viber і Telegram.